Prosty, śniadaniowy sandwich z jarmużem i serem brie

Prosta i szybka propozycja na pyszne śniadanie. Jarmuż, ze względu na swoje walory zdrowotne zyskuje coraz większą popularność i można łatwo znaleźć go na sklepowych półkach. W zeszłym roku próbowałam sama wyhodować jarmuż, niestety bez powodzenia. Efektem były trzy smętne, ledwo wyglądające znad powierzchni ziemi liście. No cóż, może w tym roku pójdzie lepiej...













czas: 15 minut
porcje: 1

  • 2 kromki pieczywa (najlepiej o kwadratowym kształcie)
  • 1 łyżeczka majonezu light
  • 1 mała garść pokrojonych liści jarmużu
  • 4 plastry sera brie
  • 3 oliwki
  • oliwa do posmarowania patelni
  1. Obie kromki posmaruj cienką warstwą majonezu. na jednej z kromek (na stronie posmarowanej majonezem) ułóż równomiernie warstwę jarmużu, sera brie oraz pokrojone w cienkie plasterki oliwki. Przykryj składniki jeszcze jedną warstwą jarmużu i przykryj drugą kromką pieczywa.
  2. Teflonową patelnię posmaruj oliwą i rozgrzej. Ułóż sandwicz, przykryj go talerzem, przyciśnij (tak aby kanapka spłaszczyła się) i obciąż talerz (np. pojemnikiem z wodą). 
  3. Smaż z obu stron przez około 3 minuty, na złocisty kolor. Podawaj na ciepło.






Zobacz również:











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz