Owsiane placuszki ze słodką śmietanką i owocami

Żurki, srurki i mazurki wszędzie, nie wiem jak wy ale ja już rzygam świątecznymi przepisami. Śniadanie na słodko? Et voila! Połączenie waniliowych pancakesów z płatkami owsianymi to idealne rozwiązanie dla osób dbających o zdrową dietę a nie przepadających za owsianką. Do tego słodka śmietanka i owoce sezonowe. Śniadanie warte grzechu. 














porcje: 6 małych placuszków (w sam raz dla 1 osoby)
czas: 20 minut


  • 2 łyżki płatków owsianych górskich lub tradycyjnych
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka oleju
  1. Płatki zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu, aż płatki zmiękną a mleko lekko zgęstnieje. Przestudź.
  2. Mąkę wymieszaj z cukrem wanilinowym, sodą i proszkiem po pieczenia. Następnie dodaj jajko, aromat waniliowy oraz olej. Dokładnie wymieszaj aż do połączenia się wszystkich składników w dość rzadką masę.
  3. Rozgrzej teflonową patelnię. Wykładaj po łyżce ciasta (bez użycia dodatkowego oleju). Smaż około 2 minut z obu stron, na złocisty kolor. Podawaj z lekko posłodzoną śmietaną oraz owocami lub dżemem (na zdjęciach grillowane banany, gruszki oraz dżem wiśniowy).





Spróbuj również:
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz