Gozleme - turecki chlebek nadziewany szpinakiem i fetą.

Gozleme to tradycyjna, turecka przekąska z cienko rozwałkowanego ciasta z przeróżnymi dodatkami. Smaży się je na żeliwnej patelni i podaje na ciepło z sosami. Już od dawna chciałam wypróbować ten przepis i wyszło świetnie. Szpinak i feta to połączenie, które nie wychodzi z mody i świetnie pasował jako nadzienie do ciasta. Można oczywiście zdecydować się na różne warianty: grzyby, sery lub mięso - możliwości jest całe mnóstwo.












czas: 1.5 h
porcje: 6

Ciasto:
  • 300  mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
Farsz:
  • 5 dużych garści szpinaku baby
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 plastry sera feta
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

  1. Drożdże rozpuść w naczyniu z dwiema łyżkami wody. Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj rozczyn drożdżowy. Dodaj oliwę. Wymieszaj wszystko dokładnie nożem i powoli dolewaj wodę aż ciasto będzie nadawało się do zagniatania. Zagnieć razem wszystkie składniki. Ciasto powinno być dosyć twarde. Uformuj kulę, umieść w misce i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (45-60 min.).
  3. W międzyczasie przygotuj nadzienie: cebulę i czosnek posiekaj drobno. podsmaż na oliwie. Szpinak pokrój w spore kawałki, wrzuć na patelnię. Mieszaj intensywnie. Gdy szpinak zwiędnie posól, i popieprz intensywnie.
  4. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko. Pokrój na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na jedną połowę kwadrata nakładaj szpinak. Rozkrusz na nim nieco fety i przykryj drugą połową ciasta. Boki zalep (mogą stawiać opór - nie zawahaj się użyć siły;).
  5. Rozgrzej patelnię grillową. Smaż ok. 3-4 minut z każdej strony, aż ciasto się zarumieni. Podawaj z sosem czosnkowym.







Zobacz również:











6 komentarzy: